ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στην Θάσο με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

 Μουσεία:

Το μουσείο του Βαγή

Αφιερωμένο στον διάσημο γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή (1894-1965) ο οποίος ασχολήθηκε με την γλυπτική σε ποικιλόμορφες πέτρες

Καλογερικό

 Στο κέντρο του αρχαίου λιμανιού της Θάσου. Φιλοξενεί  εκθέσεις ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, κοντά στην αρχαία αγορά. Στο Μουσείο εκτίθενται συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Λαογραφικό Μουσείο Θεολόγου

Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να αναπαριστούν ένα τυπικό μεσόγειο σπίτι της Θάσου. Στον υπαίθριο χώρο και στο ισόγειο εκτίθενται εργαλεία από τα διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα του νησιού (γεωργού, κτηνοτρόφου, ψαρά, ξυλουργού, σιδηρουργού, κ.α.)

Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων

Το μουσείο βρίσκεται στα Λιμενάρια. Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως, παραδοσιακές στολές, φωτογραφίες, κεραμικά, εργαλεία ξυλουργού.

 

Ιστορικά μνημεία:

Αλυκές

Ο θρύλος λέει ότι κατά την αρχαιότητα, το μέρος αυτό κυβερνήθηκε από τη βασίλισσα Αλίκη. Σήμερα, πίσω από τα σπίτια που ευθυγραμμίζουν την ακτή, μπορείτε να δείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού.

Αρχαίο Θέατρο

Το θέατρο της Θάσου υπήρχε ήδη από τον 5ο αι. π.Χ., αυτό όμως που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης είναι η ρωμαϊκή του φάση, όταν πια έχει γίνει χώρος παραστάσεων ναυμαχιών και κυνηγεσίων, γι' αυτό υπάρχει η ορχήστρα, και έχει αποκτήσει μνημειακή διώροφη σκηνή. Το θέατρο βρίσκεται σε στάδιο αναστήλωσης, εφόσον παραχωρείται για παραστάσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τοπικού φεστιβάλ.

Ακρόπολη

Η ακρόπολη μιας από τις σημαντικές πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, η οποία συνέχισε να διαμορφώνεται και κατά το Μεσαίωνα.

Η ακρόπολη είχε ενισχυμένα μαρμάρινα τείχη και αποτέλεσε την έσχατη άμυνα σε περίπτωση ανάγκης. To τείχος της ακρόπολης κατασκευάστηκε από τους πρώτους κατοίκους. Το χρησιμοποιούσαν ακόμα κι ως θησαυροφυλάκιο όπου φύλαγαν τα πλούτη της πόλης. Σε διάφορες περιόδους, όμως, επισκευάστηκε και ενισχύθηκε. Περπατώντας δίπλα του, εύκολα διακρίνει κανείς τις διαφορετικές φάσεις του.

Αρχαία Πόλη

Η αρχαία πόλη της Θάσου ήρθε στο φως το 1911 από ανασκαφές της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής.

Το λιμάνι της αποτελούνταν από δύο τμήματα: το πολεμικό που ήταν κλειστό και σώζονται απ’ αυτό δύο λιμενοβραχίονες και το ανοιχτό το οποίο χρησιμοποιούνταν για τα εμπορικά πλοία.

Η αγορά, το αρχαίο πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλης της Θάσου.